Recent onderzoek in Nederland wijst uit dat behandeling met Phystrac leidt tot  70% minder operaties.CTS_PAramedics

Hoe eerder je carpaal tunnel syndroom (CTS) behandelt, hoe sneller de patiënt weer pijnvrij kan functioneren. Steeds meer fysiotherapeuten in Nederland behandelen CTS-patiënten met het Phystrac-tractieapparaat. Deze behandelmethode is eenvoudiger en bewezen effectiever dan een operatie.

Het Phystrac-tractieapparaat maakt handig gebruik van de zwaartekracht. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden, terwijl de band om de pols is bevestigd aan een gewichtsmechanisme. Zo kan op een gecontroleerde manier en heel gedoseerd tractie (trekkracht) worden gegeven aan de onderarm en pols. Het gevolg van deze beweging is dat de bij CTS betrokken spieren en ligamenten (een band van bindweefsel om een gewricht) kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde nervus medianus weer ruimte krijgt en de klachten afnemen.

Bij ernstige gevallen van CTS was een chirurgische ingreep vroeger vaak de enige uitweg. Nog steeds ondergaat een deel van de CTS-patiënten een operatie. Dit kan de klachten verminderen, maar in circa 30 procent van de gevallen leidt een operatie niet of nauwelijks tot verbetering. Er is zelfs een reëel risico dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt.

Ook voor zwangere vrouwen of vrouwen in de overgang met een CTS kan het een geweldige uitkomst zijn omdat de pijnstillende mogelijkheden gedurende de zwangerschap beperkt zijn. Laat staan operatief ingrijpen.

In Nederland werken er op dit moment circa 70 fysiotherapeuten met het Phystrac tractieapparaat. Zij hebben de afgelopen 10 jaar vele duizenden door artsen en neurologen doorverwezen CTS patiënten behandeld. Van de behandelde patiënten is 70% na 12 tot 14 behandelingen klachtenvrij. Dit geldt ook voor patiënten die in een eerder stadium aan CTS waren geopereerd.

De fysiotherapeuten van Paramedics zijn de enige fysiotherapeuten die in de regio Assen e.o. beschikken over het Phystrac tractieapparaat. De behandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Voor informatie kunt u contact opnemen met Paramedics in Assen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurens Hoosbeek, fysiotherapeut Paramedics, 0592-311161 of info@paramedics.nl)